Palvelut

Eläinfysioterapia koirille & hevosille

Fysioterapiasta on apua, kun potilas kärsii esim. kiputilasta, hermoston tai tuki- ja liikuntaelimistön ongelmasta tai kuntoutuu traumasta/operaatiosta.

Fysioterapian hoitomuotoina käytän manuaalista käsittelyä ja aktiivisia terapeuttisia harjoitteita. 

Manuaalinen käsittely on hierontaa, nivelten mobilisointia ja käsittelyä, mahdollisen arpikudoksen käsittelyä

Harjoitteiden tavoitteena on saada koira/hevonen liikkumaan halutulla tavalla. Esim. operaation jälkeen saada eläin käyttämään leikattua raajaa tai kipeää selkäänsä optimaalisemmin ja näin tukemaan toipumista. 

Koirilla harjoitteissa käytän apuvälineinä esim. korokkeita tai tasapainoalustoja. Hevosten harjoitteisiin voi kuulua esim. puomiharjoitteita, tai erilaisia ärsykkeitä esim. vastuskumisnauhoilla. 

Kuntoutuksen ohella fysioterapiasta saa mm. keinoja urheiluvammojen ennaltaehkäisyyn. Esim. urheilukoirat ja hevoset hyötyvät huoltavasta käsittelystä ja oheisharjoitteista.

Fysioterapiassa ensikäynnillä asetetaan tavoitteet, sekä suunnitellaan terapian toteutus. Vastaanottokäynti sisältää eläimen omistajan ohjausta ja neuvontaa. Tarvittaessa potilas saa kotiohjeet vastaanotolla valituista harjoitteista. 

Vesijuoksumatto osana koirien fysioterapiaprosessia

Koirilla fysioterapia voi sisältää vesiterapiaa vesijuoksumatolla Oulun vastaanotolla. 

Vesijuoksumattoharjoittelu tapahtuu DogStopin tiloissa, Talvikankaalla, Tuiskutie 3. Vastaanottotilani, Eläinlääkäriasema Sunin naapurissa.

Vesijuoksumaton käyttö fysioterapian osana perustuu yksilölliseen arvioon siitä, hyötyykö kyseinen koira vesiterapiasta. Vesiterapialle asetetaan tavoitteet, terapia suunnitellaan, toteutetaan ja dokumentoidaan. Työskentelen tiiviissä yhteistyössä Eläinlääkäriasema Sunin eläinlääkärien kanssa, tarvittaessa konsultoin terapiasuunnitelman ennen sen toteutusta. Perusteita vesijuoksumaton käytössä fysioterapian osana voi olla esim. kuntoutus, vähentynyt painonvaraus, rajoittunut liikerata, tai nivelrikko. Vesimatoharjoittelua voidaan käyttää terveellä koiralla lihasvoiman parantamiseksi.

Vesiterapiaa voidaan käyttää osana kuntoutusta esim. olkanivelpotilaille tai TPLO potilaille.

Vedessä harjoittelun hyötyjä koirille voidaan verrata humaanipuolen tutkimustiedosta. Tiedetään, että veden noste helpottaa vaikeiden harjoitteiden suorittamista.  Vedessä harjoittelu edistää mm. lihasvoimaa ja kestävyyttä, sekä lisää nivelliikkuvuutta, vähentää hypertonisuutta, lisää tonusta hypotonisissa lihaksissa. Veden hydrostaattinen paine lievittää turvotusta ja lisää aineenvaihduntaa.

Yhteistyö eläinlääkärin kanssa

Fysioterapeutti toimii kuntoutusprosessissa eläinlääkärin kanssa yhteistyössä ja kuntoutus aloitetaan eläinlääkärin ohjeen mukaan.

Mikäli eläin on sairas, varaathan ensin ajan eläinlääkärille.

Ratsukko

Ratsuhevosen fysioterapiassa huomioidaan kokonaisuus, jolloin myös ratsastaja hyötyy fysioterapiasta. Valittujen liikeharjoitteiden pohjalta ratsastaja voi kehittää mm. omaa kehonhallintaansa ja lihastasapainoa ja päästä näin vaikuttamaan optimaalisesti hevosensa liikkumiseen. Ota yhteyttä sähköpostilla, jos sinun valmennusryhmäsi haluaisi lisätä harjoitteluun ratsastajan liikeharjoitteet.

Jumppakoulu verkossa

Koiran jumppatunnit ovat oheisharjoittelua urheilukoiran lajitreenien tueksi. Tavoitteena on tukea koiran lihaskuntoa, sekä ennalta ehkäistä koiran urheiluvammoja. Jumpasta hyötyvät myös koirat, jotka eivät aktiivisesti harrasta koiraurheilua.

Jumppakoulu sopii ohjaajalle, joka haluaa huolehtia koiran fysiikasta kotiharjoittelun avulla ja pystyy lähettämään videoita etäopelle. Jumppakoulun kesto on 6 viikkoa ja se toteutetaan 3 osassa.

Osa 1 sisältää:

  • Lähtötason kartoituksen ja jumppaohjeet. Kesto 4 viikkoa.

Osa 2: Itsenäisen työskentelyn jakso, kesto 4 viikkoa

Osa 3: Kesto 2 viikkoa, nykytilanteen kartoitus ja jatko-ohjeet.

  • Toteutuu yksilöohjauksena sovitun alustan kautta. Esim. facebook, whatsapp

Koulutuspäivät ja luennot

Tilaajan tarpeiden mukaan on mahdollista koostaa luento/koulutuspäivä koiran lihashuollosta, venyttelyistä, oheisharjoitteista tai TOKO:sta.

TOKO on ollut minun ykköslajini kaikkien koiraharrastusteni joukosta. Olen harrastanut, valmentautunut ja kilpaillut TOKO:ssa vuodesta 2010. Minusta TOKO:ssa on koukuttavinta liikkeiden kouluttaminen ja teknisesti vaativien palasten saaminen kokonaisuudeksi. Minulle tärkeintä harrastuksessa on, että sekä koiralla että ohjaajalla on kivaa. Tämän päivän TOKO on koiralle fyysisesti myös vaativaa. Olen koonnut koulutuspaketin, joka antaa ohjaajalle työkaluja oheisharjoitteluun. Paketti sopii kaikkien harrastuslajien pohjaksi, nuorille koirille tai sitä voidaan syventää erityisesti TOKO harrastajille.

Ota yhteyttä sähköpostilla, jos haluaisit järjestää seurallesi tai kaveriporukalle koulutusta koirien tai hevosten oheisharjoittelusta, koirien TOKO koulutusta.